Przybysz z bezkresnych, suchych stepów

      Brak komentarzy do Przybysz z bezkresnych, suchych stepów
[Głosów:0    Średnia:0/5]

Gady zawsze fascynowały człowieka. Wąż stał się jednych z bohaterów „Biblii”. Wymarłe dinozaury wśród dzieci biją rekordy popularności. Również interesujące są żółwie, w związku z czym wiele osób hoduje je w domach. Do bardzo popularnych hodowlanych żółwi należy żółw stepowy. Należy on do rodziny żółwi lądowych. Jak większość zwierząt z tej rodziny jest okryty owalną skorupą o oliwkowozielonej barwie, z ciemnymi plamkami na tarczkach.

żółw stepowy

Żółw stepowy – zdjęcie ze strony Dreamsanimals.com

Wszystkie cztery ciemne łapy z żółtawymi przebarwieniami są zakończone czterema pazurami. Żółw stepowy pochodzi ze stepów środkowoazjatyckich. Doskonale przystosował się do jałowych i suchych terenów, bardzo często skalistych lub porośniętych trawami. Kopią tam głębokie i długie nawet do 2 m jamy, w których śpią, odpoczywają, a także zapadają w zimowy letarg. Jamy te są zwykle dość wilgotne. Żółw stepowy zaczyna się rozmnażać w wieku 3 – 5 lat. Samica w maju lub czerwcu składa zwykle od 2 do 6 jaj, z których wylęgają się młode po około 80 – 110 dniach.

Zobacz także: 4ni.pl, espetit.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *