Żółw sępi

      Brak komentarzy do Żółw sępi
[Głosów: 1   Average: 5/5]

Żółw sępi zamieszkuje południowo-wschodnie regiony Stanów Zjednoczonych. Ze względu na fakt, iż występuje w systemach rzecznych, dość często spływa do Zatoki Meksykańskiej. Żółw sępi ma bardzo charakterystyczny wygląd. Posiada dużą, masywną głowę, a także pancerz składający się z trzech rzędów zaostrzonych płyt, co tworzy efekt kojarzony z dinozaurem. Pancerz dorosłego żółwia może mieć długość od około 40 do 80 cm. Jego waga może nawet wynosić 80 kg. Ucisk szczęki danego żółwia może mieć siłę równą 1730

Żółw sępi - źródło obrazka Pixabay.com

Żółw sępi – źródło obrazka Pixabay.com

Żółw ten jest niebezpiecznym zwierzęciem. Bez problemu może odgryźć palec. Podstawę jego diety stanowi przede wszystkim mięso. Dlatego też zjada głównie płazy, węże, raki, ptaki, nutrie, piżmaki. Zje również dydelfa, wiewiórkę czy szopa. Żółw stępi nie ma w swoim otoczeniu szczególnych zagrożeń, a jedynym jest człowiek, który poluje tego rodzaju żółwie w celach pozyskania mięsa, albo też specyficznego pancerza. Warto podkreślić, że żółw sępi jest jednym z największych żółwi słodkowodnych, uwzględniając tu jego wagę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *